Părinții care au dat în judecată Ministerul Sănătății din cauza reacțiilor adverse ale vaccinului împotriva tuberculezei au tot dreptul la acest demers, situația produsului va fi analizată de o Comisie națională și internațională, a declarat duminică secretarul de stat Alexandru Rafila.
El a precizat că o Comisie de experți internaționali va analiza, împreună cu specialiștii români, situația lotului de vaccin BCG importat din Danemarca, care a produs reacții adverse grave unui număr de 115 bebeluși.
„Aș vrea să precizez faptul că, din păcate s-a creat panică în ceea ce privește vaccinarea, reacțiilor părinților sunt perfect justificate, iar Ministerul Sănătății a hotărât ca experții români să se consulte cu experți internaționali în privința reacțiilor adverse grave. Fac mențiunea că toate vaccinurile utilizate în România au autorizație de punere pe piață din Uniunea Europeană”, a precizat secretarul de stat în Ministerul Sănătății (MS), Alexandru Rafila.
El a spus că în cadrul campanie naționale de imunizare împotriva tuberculozei au fost vaccinați cu produsul adus din Danemarca peste 200 de mii de copii, iar reacțiile adverse grave au fost constatate la 115 bebeluși.
„Ponderea celor care au dezvoltat reacții adverse grave după vaccinarea cu produsul BCG din Danemarca este sub 1 la mie”, a precizat Rafila.
Imunizarea contra tuberculozei a fost oprită temporar, pentru evaluarea situației create după vaccinarea cu produsul importat din Danemarca de către experți străini de la Organizația Mondială a Sănătății și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor Transmisibile, a decis, joi, 22 noiembrie, MS.
Ministerul a solicitat o expertiză din partea Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor Transmisibile (ECDC) și Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), pentru evaluarea independentă a situației create în urma vaccinării nou-născuților împotriva tuberculozei.
„Deoarece există puncte de vedere divergente ale specialiștilor privind evoluția după vaccinarea cu BCC și în urma unei prime analize asupra situației create, am decis să solicităm o opinie neutră și avizată. O echipă de experți ECDC și OMS va analiza toate aspectele legate de problema ivită. Aceasta va lucra cu reprezentanții comisiei de specialiști români care au avut o primă întâlnire și de la care aștept un raport preliminar”, a declarat ministrul Sănătății, Raed Arafat, după analiza efectuată joi de comisia MS.
Ministrul a spus că experții ECDC și OMS vor ajunge în România în maximum două săptămâni, însă, până la finalizarea raportului acesteia și clarificarea situației, MS a decis sistarea temporară a vaccinării BCC.
Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia specifică a tuberculozei și se administrează la nou-născuți în maternitate. Vaccinul este inclus în calendarul național de imunizare al MS și este gratuit.
Deoarece producătorul român de vaccin BCG, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare „Cantacuzino”, nu a mai primit autorizație de producție, Executivul a aprobat, la propunerea Ministerului Sănătății, achiziționarea de vaccin BCG cu sprijinul UNICEF. Bugetul alocat pentru achiziția dozelor de vaccin a fost de 81.732,50 de dolari.